Отар Довженко: “У висвітленні пандемії, крім страху, потрібно давати надію”

У боротьбі з пандемією сьогодні важливо протистояти дезінформації щодо коронавірусу та вакцинації, переконаний медіаексперт, головний редактор видання «Детектор медіа» Отар Довженко. Про це він сказав під час дискусії «COVID-2019: виклики у новій реальності», яка відбулася після перегляду фільму про початок пандемії в китайському Вухані «76 днів». Цим заходом 25 листопада розпочався 18 Мандрівний Docudays UA на Волині .

— Я дивився цей фільм із позиції: «А як міг би він вплинути на тих людей, яких треба переконати?». Ця лінія переконування суспільства: що треба дотримуватися карантинних норм, вакцинуватись  очевидно, що найпотужніша… Водночас, якщо говорити про пропагандистський потенціал таких картин, він, певною мірою, не універсальний, тому що ми намагаємося побороти страх більшим страхом. Люди, які не хочуть вакцинуватися, насправді бояться: вакцини, невідомого, побічних ефектів. Крім страху, мені здається, потрібно давати надію. І у фільмі «76 днів» є промінчик надії. Зокрема, що коли ти потрапиш до лікарні, про тебе подбають.

Щодо загального фону дезінформації, пов’язаної з коронавірусом, то, на переконання експерта, «традиційні медіа не відіграють великої ролі — їхній дискурс більш-менш конструктивний». Найбільш важливою тут є недовіра людей до медіа.

— Довіра людей до медіа дуже обмежена. Тому зараз моя надія як аналітика інформаційного простору базується на тому, що адекватна інформація про коронавірус стане вірусною. Тобто почне переходити від людини до людини так, як зараз дезінформація.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *