Вадим Міський: Україна вистояла в інформаційній війні, бо у нас ніхто не чекає “визволителів” і не вірить в “українських нацистів”

Програмний директор ГО “Детектор медіа” Вадим Міський прокоментував для видання Explainer те, як працює російська пропаганда і чи вдасться РФ перемогти в інформаційній війні з Україною.

Вадим Міський вважає закриття російських каналів одним із основних позитивних кроків української держави, яка в такий спосіб «перекрила найлегший спосіб зомбування українських громадян».

«Офіційна влада припинила «підігравати» російським наративам у гонитві за тимчасовими електоральними симпатіями. І це допомогло маргіналізувати ідеї «русского мира», – вважає Вадим Міський.

Такі дії змусили росію шукати альтернативні майданчики поширення дезінформації, а на їхнє створення, залучення авдиторії потрібні час та кошти. Тож нині основну увагу РФ сконцентрувала на соцмережах та месенджерах. Наприклад, на Telegram.

Вадим Міський зауважує, що також з’явився і російськомовний марафон для зовнішньої авдиторії: «Хоча зараз тривають дискусії про те, чи можуть перебувати у цих марафонах люди, які раніше працювали на проросійських телеканалах в Україні. Про їхнє відсторонення з’явилася навіть петиція».

ГО «Детектор медіа» з першого дня великої війни почала наповнювати базу даних з усією російською дезінформацією. За словами Вадима Міського, запланували вони це через тодішню ескалацію на кордонах, але так збіглося, що реліз проєкту, який став подкастом «Русскій фейк, іді на***!», відбувся в перший день повномасштабного вторгнення.

«Хоча випуски поширюються в інтернеті як подкаст, і мають там солідну аудиторію, все ж основний спосіб поширення – це ефір Українського радіо, яке досі працює в окупованих Херсоні, Маріуполі, Мелітополі, Бердянську, а також на усьому Донбасі та в Криму. Це єдине наземне ефірне медіа, яке можна взагалі приймати. Всі інші телеканали та FM-радіостанції на окупованих територіях недоступні, часто немає електрики та зв’язку, тож це єдине «вікно в Україну» для тих, хто опинився в окупації», – каже Вадим Міський.

Скріншот: подкаст «Русскій фейк, іді на***!» на Apple Podcasts

Так, саме в ефірі УР звучить найважливіша інформація про гуманітарні коридори, зведення з фронту, звернення президента, і саме тут люди чують випуски зі спростуванням ворожої дезінформації.

Вадим Міський розповідає, що практично з найперших днів війни і вже протягом трьох місяців вони виходять в ефір щоденно, хоча передачі доводиться записувати  і в різних містах, і в бомбосховищах, і в якихось польових умовах. Фідбеку на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» дуже багато з усієї країни.

«Люди пишуть з проханням перевірити інформацію, яка здається їм фейковою, радять теми, перепитують. Є люди старшого віку, які через своїх дітей передають, що прокидаються щоранку під мою передачу і вже заряджені критичним мисленням на весь день. Навіть був випадок, коли я порадив книжку зі спростуванням історичних міфів, поширюваних росіянами, а потім у нас було кілька переписок зі слухачами, які щось цікаве в ній для себе прочитали», – додає експерт.

Крім того, в нас діє велика мережа організацій, які борються з дезінформацією, на кшталт «Детектор медіа», StopFake, VoxCheck. Вадим Міський наголошує, що всі вони «аналізують роботу ворога в інформаційному полі та виробляють текстовий, аудіо- та відеоконтент різними мовами. Держава створила Центр протидії дезінформації при РНБО та Центр стратегічних комунікацій та інформації безпеки при Мінкультури та інформполітики, які докладають зусиль до боротьби в інформаційному просторі».

На думку програмного директора ГО «Детектор медіа», Україна вистояла в інформаційній війні, якщо говорити про старі методи російської дезінформації, якими вона працювала досі.

«Адже у нас ніхто не чекає на т.зв. російських визволителів, не зустрічає їх «хлібом–сіллю», не вірить у казки про «українських нацистів» і т. д. В ефірі зараз немає проросійських телеканалів чи радіостанцій, тобто неможливо у легкий спосіб отруювати мізки людей», – каже Вадим Міський.

Водночас ця перемога не є остаточною, адже ворог постійно змінює тактику, пристосовується і поширює багато маніпуляцій.

«Не вся дезінформація є настільки топорною, як історії про «птахів і комарів, які заражатимуть чумою росіян». Зараз, наприклад, гуляє інформація, що в Україні начебто «збираються мобілізувати» мільйон осіб — але насправді,  коли почитати першоджерела, то виходить, що міністр Резніков, на якого посилаються, говорить зовсім про інше: що вже зараз наші сили оборони налічують близько мільйона осіб (це і військові ЗСУ, і тероборона, і Нацгвардія, і поліція, і СБУ, і спецназ ГУР МО), а згадувалася ця цифра у контексті потреб їхнього забезпечення засобами захисту, а не у контексті мобілізаційних планів», – вважає Вадим Міський,.

Також останнім часом з’являється багато непідтверджених повідомлень про якусь «масштабну корупцію з гуманітарною допомогою». В Одесі, наприклад, поширювали чутки, що українська влада хоче підірвати Хаджибейську дамбу. «Подібними повідомленнями ворог намагається зламати наш дух і посіяти паніку серед населення», – додає Вадим Міський.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *