При формуванні пулу журналістів Офісу Президента варто звертати увагу на аудиторію медіа та його власника — Світлана Остапа

Ідею створення пулу журналістів в Офісі президента для онлайн-видання LIGA.net прокоментувала заступниця шефредактора «Детектора медіа» і членкиня Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України Світлана Остапа

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко запропонував створити пул із 20-25 журналістів, які висвітлюватимуть роботу президента Володимира Зеленського. З медіа, які не потраплять до пулу, спілкуватимуться керівник Офісу та його заступники.

Світлана Остапа рекомендує ОП під час формування пулу звертати увагу на аудиторію медіа та його власника: «Повинні бути представники і телеканалів, і радіоканалів, і друкованої преси, і онлайн-видань та інформагентств. Але тільки ті, які декларують і дотримуються професійних стандартів. І по одному від одного власника».

Важливий аспект — хто саме буде вирішувати, які ЗМІ гідні включення до президентського пулу.

«Акредитувати при ОП треба більше, ніж 20-25 медіа. Робити тематичні зустрічі, на які запрошувати журналістів, що спеціалізуються на цій темі. Не кожен журналіст може професійно висвітлити тему атомної енергетики або написати про реформу охорони здоров’я», — зазначила заступниця шефредактора «Детектора медіа».

Як приклад, Кирил Тимошенко наводить пули журналістів у США і країнах Європи.

«У США є Асоціація кореспондентів Білого дому. Трамп її ненавидить! Така практика, яку хочуть запровадити у нас, мені більше нагадує Росію. Там є «підгодовані» кілька десятків медіа, які найчастіше допускають до тіла першої особи», — зазначила Світлана Остапа. За її словами, подібний негативний досвід був при Вікторові Януковичу.

«Янукович теж мав свій пул журналістів, які з ним літали на різні заходи, в різні країни. З одного боку, журналіст, який полює на ексклюзивну інформацію, був би радий опинитися поруч із першою особою держави. А з іншого, коли це одні й ті ж люди, то вони вже втрачають хватку журналіста», — вважає експертка.

Повний матеріал на LIGA.net.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *